Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Přítelkyně chce skončit v práci, ale dělají problémy. Dostala nabídku na práci jinde. Ve stávajícím zaměstnání se ptala, jestli ji pustí na dohodu o ukončení pracovního poměru. Slíbili že ano. Napsali jsme dohodu o ukončení pracovního poměru, dali ji zaměstnavateli. Manažer provozu se ji ale zdráhal najednou podepsat.

Prý nemá čas atp. Nicméně přítelkyně pracuje tam na poloviční úvazek a tak jsme zaměstnavateli navrhli, že teda dá normálně výpověď s dvouměsíční výpovědní dobou s tím, že si přítelkyně vybere ve výpovědní době veškerou dovolenou a zbývající dny které ji zbývají odpracovat, některé odpracuje (protože do nového zaměstnání má nastoupit až 9.3.). Zbytek dnů k odpracování za ní vezme kolegyně, která to přislíbila a řekla přímo přítelkyni a taky zaměstnavateli. Kolegyně tam pracuje podotýkám brigádně. Jde mi o to, jestli by to tímto způsobem šlo tak jak jsem Vám to popsal a zaměstnavatel to musí akceptovat, či nikoliv? Protože jelikož se pořád nějak kroutí, nedokáže se vyjádřit a dokonce i přestal s přítelkyní komunikovat, už by jsme to teda chtěli vyřešit nějak právně správně a bez nich. Protože zaměstnavatel jednou slíbil podepsat dohodu k 8.3. Za dva dny řekl, že jí nepodepíše, pak zase že ano a za další den zase že ne. Proto už se na něj nechceme spoléhat. Když nám poprvé po slíbeném podepsání dohody o ukončení pracovního poměru, že ji nepodepíše, řekli jsem si fajn, a dali jsme mu teda výpověď s dvouměsíční výpovědní dobou a stihli jsme to ještě do konce února.   Moje otázky tedy jsou: Jestli tak jak jsem to popsal jde se zaměstnavatelem vyřídit, že si vezme ve výpovědní době všechnu dovolenou a zbytek odpracuje přítelkyně nebo její kolegyně? Potom taky jakou váhu hrají svědci v případě, když slyšeli příslib podepsání dohody od zaměstnavatele. Jestli potom musí tento slib dodržet když do toho přítelkyně tyto svědky zapojí? A ještě, jestli jako zaměstnanec má přítelkyně právo si určit jestli si zbývající dovolenou vybere nebo si jí nechá proplatit. A mě by ještě zajímalo, jestli může potom přítelkyně uzavřít HPP u jiného zaměstnavatele když přitom bude jinde ještě ve výpovědní době ale už tam nebude muset fyzicky chodit z důvodu právě vybírané dovolené a potom domluveného záskoku za zbytek jejich směn. Omlouvám se za zdlouhavý dotaz a zároveň děkuji za jakékoliv nápomocné informace k tomuto pracovně právnímu vztahu. Leonard.

 

ODPOVĚĎ:
Vámi popsaný způsob je možný, ale pouze se souhlasem zaměstnavatele, který může neschválit čerpání dovolené. Podle zákoníku práce totiž dobu čerpání dovolené určuje zaměstnavatel. Proto i o tom, zda bude zbývající dovolená vyčerpána nebo proplacena, rozhoduje zaměstnavatel, nikoli zaměstnanec. Zaměstnavatel může nařídit vyčerpání veškeré zbývající dovolené před ukončením pracovního poměru.
Stejně tak nemusí zaměstnavatel souhlasit s výměnou směn.
Pokud jde o význam svědků, ti by byli podstatní při případném soudním sporu o ukončení pracovního poměru, v případě, že by slib uzavřít dohodu o ukončení, resp. jeho nedodržení bylo možné žalovat.
Co se týče dvou souběžných, podle § 304 odst. 1 zákoníku práce zaměstnanci mohou vedle svého zaměstnání vykonávaného v základním pracovněprávním vztahu vykonávat výdělečnou činnost, která je shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele, u něhož jsou zaměstnáni, jen s jeho předchozím písemným souhlasem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.