Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych poprosit o objasnění situace a popřípadě jak problém řešit. V září 2019 jsem nastoupila do dvou zaměstnání (oboje na poloviční úvazky z důvodu rozdílné náplně práce a zájmu o obor). Chodím do každé na 2,5 dne, tedy pondělí + středa a kousek pátku, do druhé zbylé dny a opět pátek.

V každé si odpracuji měsíčně 80 hodin, dohromady tedy klasických 160 h. V jedné jsem podepsala 4 týdny dovolené a odpovídající část jsem dostala k dispozici, tedy 3,5 dne na zbytek roku. Proto mám veliký problém s prací druhou (v nemocnici). Podepsala jsem smlouvu na 5 týdnů dovolené, ale nárok se mi udělal na pouhé 2 dny. Přijde mi to proti zákonu, pokud pracuji hodiny a dny, které jsem výše uváděla. Nehledě na to, že od ledna 2020 mi personální vypočítala na celý rok opět pouhé 2 dny. Byť mám porovnání s druhou prací a za personální jsem již dvakrát byla problém řešit, nedostalo se mi žádného porozumění či vstřícnosti. Bohužel za těchto podmínek nelze pracovat celý rok, už jen z principu. Původně jsem nastupovala s myšlenkou 12,5 dne logicky. Proto se chci zeptat, jak se nárok na dovolenou přesně počítá? A na kolik dní dovolené vzhledem k mé situaci mám v nemocnici, kde jsem podepsala 5 týdnů dovolené? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Anna.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 212 zákoníku práce zaměstnanci, který za nepřetržitého trvání pracovního poměru k témuž zaměstnavateli konal u něho práci alespoň 60 dnů v kalendářním roce, přísluší dovolená za kalendářní rok, popřípadě její poměrná část, jestliže pracovní poměr netrval nepřetržitě po dobu celého kalendářního roku. Poměrná část dovolené činí za každý celý kalendářní měsíc nepřetržitého trvání téhož pracovního poměru jednu dvanáctinu dovolené za kalendářní rok.
Při plném úvazku by vám za rok 2019 vznikl nárok na 6 dní dovolené při nároku 25 dní za rok.
Vzhledem k tomu, že máte směny rozvrženy na tři dny v týdnu, vzniká Vám podle mého názoru za rok 2019 nárok na 3 dny v prvním zaměstnání a na 3,5 dne ve druhém.
Za rok 2020 v prvním zaměstnání (při 20 dnech dovolené na plný úvazek) vzniká nárok na 12 dní a ve druhém zaměstnání (25 dní plný úvazek) vzniká nárok na 15 dní za rok.
Není to 12,5 dní, protože nárok je odvozován od způsobu rozvržení směn. Při rozvržení na 3 dny v týdnu znamená 5 týdnů nárok na 15 dní, přičemž dva dny bude placena náhrada mzdy za 8 hod, a třetí den za 4 hodiny, pokud je takové rozvržení směn.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.