Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Jsem na rodičovské dovolené s dvěma dětmi 2 roky a 1 rok. Obě děti byly nemocné a tak jsme museli navštívit s přítelem pediatra i ušního lékaře v jeden den (v jednom člověku se návštěva lékaře s tak malými dětmi bohužel nedá absolvovat a nemáme hlídací babičky).

Přítel odnesl zaměstnavateli dvě propustky, ale ten mu to neuznal a řekl, že pokud jsem na rodičovské dovolené musím to zvládnout sama a přítel tak musí čerpat dovolenou. Prosím o objasnění této situace. Má přítel nárok na placené volno či nikoliv. Děkuji Anděla.

 

ODPOVĚĎ:
Nárok na pracovní volno k doprovodu rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení upravuje příloha k nařízení vlády č. 590/2006 Sb. , kterým se stanoví okruh a rozsah jiných důležitých osobních překážek v práci. Zde je v bodě 8. pod písm. a) stanoveno, že pracovní volno k doprovodu rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení k vyšetření nebo ošetření při náhlém onemocnění nebo úrazu a k předem stanovenému vyšetření, ošetření nebo léčení se poskytne jen jednomu z rodinných příslušníků na nezbytně nutnou dobu, nejvýše však na 1 den, byl-li doprovod nezbytný a uvedené úkony nebylo možno provést mimo pracovní dobu s náhradnou mzdy nebo platu.
Žádný právní předpis nestanoví, který z rodičů má na toto volno nárok. Pokud je matka dítěte na rodičovské dovolené, dovoluje to její zdravotní stav nebo zdravotní stav druhého dítěte, zřejmě by měla dítě k lékaři doprovázet ona. Ovšem zaměstnavatel z důvodu, že druhý rodič je na rodičovské dovolené, nemůže poskytnutí volna svému zaměstnanci odmítnout.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.