Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Podepsala jsem dohodu o předání družstevního podílu a chci se zeptat, zda si z bytu mohu odvézt kuchyňskou linku, spotřebiče, dveře, koupelnovou skřínku a osvětlení s ohledem na slevu, kterou jsem budoucím nabyvatelům poskytla (i když není nikde konkrétně uvedeno, na co sleva byla poskytnuta, pouze mi makléřka volala a já ji pak v mailu odsouhlasila snížení ceny za byt a pak se podepsala smlouva) a dále z toho důvodu, že ve smlouvě není nikde zmíněno, co vše v bytě zůstane a já několikrát upozorňovala makléřku, že zařizovací předměty, spotřebiče a dovybavení bytu již nebylo financováno mnou, jelikož mi došly peníze.

Tento družstevní byt jsem kupovala tak, že v bytě nebylo absolutně nic, byl ve strašném stavu a rozsáhlá rekonstrukce mě stála mnohem víc, než kolik za byt dostanu. Na to jsem taky opakovaně upozorňovala makléřku. Spoléhám na to, že když jsem poskytla slevu a že když jsem s novými nabyvateli podepsala pouze smlouvu o budoucí dohodě o převodu družstevního podílu, nikoli nic takového jako např. "převodce převádí na nabyvatele družstevní podíl v bytovém družstvu se všemi součástmi a příslušenstvím" apod. a že tím pádem mají budoucí nájemci užívací právo k bytu, ale její součásti jsou mým majetkem, potažmo člověka, který ty věci financoval, protože já už neměla z čeho, že si můžeme tyto výše zmíněné součásti bytu odvézt. Předávací protokol zatím sepsán ani podepsán nebyl. Byt se bude předávat 31.8.2023. Je, prosím, možno do předávacího protokolu nebo dodatku ke smlouvě uvést něco ve smyslu, že "převodce převádí na nabyvatele družstevní podíl v bytovém družstvu se všemi součástmi a příslušenstvím vyjma kuchyňské linky, spotřebičů, koupelnové skříňky a osvětlení, na což byla nabyvateli poskytnuta sleva."? Protože jsem se dostala do dost komplikované situace, musím zaplatit za toto příslušenství a taky pořídit nové do jiného bytu, který kupuji pro svého postiženého syna a nejsem schopna to ufinancovat. Jsem ochotna jim v bytě vše ponechat, pokud by mi doplatili rozdíl za ponechání tohoto příslušenství. Rozdíl by odpovídal výši poskytnuté slevy na koupi družstevního podílu a tím bych se aspoň částečně mohla vyrovnat s člověkem, který financoval tyto výše zmíněné věci.   Je toto, prosím, možné? Co je tedy mým majetkem a co už ne při převodu družstevního podílu? Už nevím, co dělat, tak zkouším, co se dá, aby ta ztráta nebyla tak markantní. Spoléhám na to, že družstevní byty mají jiná pravidla než byty v osobním vlastnictví a že mám nějakou šanci uspět. Znění inzerátu bylo toto. Já sice odsouhlasila, že byt je možno inzerovat, ale neodsouhlasila jsem, že souhlasím se zněním inzerátu. Prodej bytu 2+1 ve zvýšeném přízemí čtyřpodlažního cihlového domu po revitalizaci (okna, částečně zateplení, vchod). Byt je po kompletní rekonstrukci. V kuchyni nová rohová kuchyňská linka s vestavnými spotřebiči (el. indukční varná deska, el. horkovzdušná trouba). Obývák je s francouzským oknem. V předsíni malá vestavěná skříň. Koupelna se sprchovým koutem, topným koupelnovým žebříkem a společným WC. Vytápění etážové, novým plynovým kondenzačním kotlem, který je i k ohřevu vody. Možnost instalovat a vytápět krbovými kamny. K bytu náleží sklepní místnost o ploše 6,7 m2. Jedná se o klidnou lokalitu s nízkou cihlovou zástavbou v okolí a s dostupností veškeré občanské vybavenosti. PENB nebyl zatím dodán, proto je v souladu se zákonem uváděna energetická náročnost budovy třída G. Děkuji Vám za pomoc a jakoukoli radu a přeji hezký den. S pozdravem Radmila.

ODPOVĚĎ:
Pokud jde o konečný stav bytu při jeho předání kupujícím, záleží na tom, co bylo ujednáno, a pokud smlouva stav bytu neupravuje, pak záleží na znění inzerátu, včetně fotografií, popřípadě stavu bytu v době osobní prohlídky kupujících. Jinými slovy, jestliže kupující oprávněně nabyli dojmu, že byt bude převáděn i s vybavením uvedeným v inzerátu a zobrazeným na přiložených fotografiích či videích, a nebylo s nimi výslovně ujednáno, že sleva se vztahuje na odstranění některého významného vybavení, pak je nutné byt předat s i tímto vybavením. V opačném případě by se jednalo o předání bytu s vadami, kdy by kupující měli nárok na slevu, ne-li rovnou právo odstoupit od smlouvy pro její podstatné porušení. Je vhodné ve smlouvě uvést vybavení bytu, aby se předešlo možným budoucím sporům ohledně stavu bytu, v jakém měl být předán.
Rekonstrukce a nové vybavení samozřejmě byt zhodnotilo a mělo vliv na ujednání ceny převodu. Je tedy bez významu, že Vy sama jste byt získala v nezrekonstruovaném stavu. Vzhledem k tomu, že jste uzavřela smlouvu o zprostředkování s realitní kanceláří a nenavrhla jste změnu znění inzerátu, souhlasila jste fakticky s jejich zveřejněným zněním, nelze se vůči kupujícím odvolávat na špatnou komunikaci mezi Vámi a realitní makléřkou. Pokud by Vás makléřka svým jednáním poškodila, tedy nejednala by v souladu se smlouvou o zprostředkování, můžete po ní vymáhat náhradu škody. V případném soudním sporu byste však musela prokázat, že jste makléřce dávala jasné (prokazatelné) pokyny, kterých se nedržela či jednala v rozporu s Vaší vůlí a tím Vám způsobila škodu ve výši slevy z ceny převodu členských práv či případně v hodnotě Vámi jmenovaného vybavení bytu. V tuto chvíli lze tedy ve vztahu ke kupujícím jít pouze cestou dohody ohledně výše slevy a stavu, v jakém bude byt předán.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.