Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Koupila jsem si byt 70 m2 - 3+kk v třípatrovém zděném domě se 6 bytovými jednotkami. Celková cena 4.300.000 Kč (přízemí). Bydlím v něm na základě nájemní smlouvy už dva měsíce a tento týden byl přepsán na katastru nemovitostí ČR na mně. K předání bytu dojde na přelomu listopadu a prosince 2022.   V bytě se vyskytla ve dvou rozích (odvodové rohy domu) velmi nepříjemná vlhkost zdi do výše až 70cm a kondenzace vody na podlaze nic zanedbatelného.

Přizvala jsem předsedu SVJ a ten mi vysvětlil, že byt špatně užívám: topit na 23, více větrat a hlavně nezastavovat zeď nábytkem, koupit odvlhčovače - on má dva v bytě nade mnou. Jde o omezení v užívání bytu a v každém případě jde o věc, na kterou mě prodávající neupozornil a já bych si takový byt nekoupila. V podstatě bych nejraději takový byt vrátila. Obávám se však, že by bylo problematické se dostat zpět ke svým penězům. Jsou moje obavy opodstatněné? Jedná se v tomto případě o skrytou vadu nemovitosti a pokud budu jednat o slevě na základě skryté vady, kolik je přiměřená částka? Velmi Vám děkuji za odpověď. Milada.

 

ODPOVĚĎ:
Vlhké zdivo je typickou skrytou vadou, která se může v zimním období projevit. Obecně je možné skrytou vadu reklamovat až do 5 let po nabytí vlastnického práva. Vadu je nutné prodávajícímu oznámit bez zbytečného odkladu, kdy můžete požadovat slevu z kupní ceny nebo opravu. V případě, že vada znemožní byt řádně užívat, mohlo by jít o tzv. podstatné porušení smlouvy, kdy lze od kupní smlouvy až odstoupit; poté jsou si strany povinny vrátit veškerá plnění. Pokud by nebyla kupní cena vrácena, bylo nutné se obrátit s žalobou na vrácení kupní ceny k soudu (vydání bezdůvodného obohacení). Zatajení vlhkosti v bytě však za podstatné porušení smlouvy spíše nepovažuji. Doporučuji Vám tedy nejprve nechat si např. stavební firmou sestavit rozpočet, který by bylo nutné vynaložit na nutné opravy, a tuto částku poté požadovat po prodávajícím jako slevu z kupní ceny. Pokud by prodávající nesouhlasil, neobejdete se bez znaleckého posudku, který jednak vyloučí, že k vlhnutí zdiva nedochází špatným užíváním bytu, a stanoví přiměřenou výši slevy z kupní ceny. Pokud by ani poté prodávající slevu neuhradil, nezbude vám, než se obrátit s žalobou k soudu. Veškerou komunikaci s prodávajícím řádně dokumentujte, tedy ideálně vše zasílejte doporučeně s dodejkou.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.