Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prodala jsem auto, dědictví po manželovi, staří 2005. Napsala jsem do smlouvy vady, které kupující již údajně opravil. Neřekla jsem, že vůz jezdil na taxi, ale ne po celou dobu. Nevěděla jsem, že se to musí uvádět. Kupující mi volal a ptal se, uvedla jsem že ano, že vůz jezdil určitou dobu na taxi. Začal mi vysvětlovat, že přetočení tachometru je trestné.

Za tři dny mi volali, že do střechy teče a že je vyměněný motor. Manžel pokud vím, tak nepřetáčel tachometr. Koupil si nové auto a já jezdila s tím co jsem prodala. Dívala jsem do registru vozidel ČR. Motor taky nikdy nevyměňoval. Motor u auta Superb 1 je nejlepší co Škodovka vyrobila. Auto má zrezavělé prahy, prasklou pružinu, nehrající rádio a nefunkční klimatizaci. Dlouho jsem se rozhodovala a chtěla jsem auto dát do šrotu. Nakonec za 13.000 Kč jsem ho prodala.   Chci odstoupit od smlouvy, nelibí se mi, že si Ti lidé vymýšlí. Chci, aby jestli něco opravili dali do původního stavu a vrátili mi ho. Já jim vrátím peníze. Prosím moc o radu, jak mám postupovat a jestli je to možné co nejdřív. S pozdravem Milena.

 

ODPOVĚĎ:
Skutečnost, že se kupující ozval s tím, že má vozidlo vady, samo o sobě nestačí k jednostrannému zrušení smlouvy. Jednostranně můžete od smlouvy odstoupit, pokud druhá smluvní strana podstatným způsobem poruší své povinnosti ze smlouvy, nebo pokud tak stanoví samotná smlouva. Vytknutí vady pak není považováno za porušení smlouvy.
Nicméně pokud se kupující ozval s tím, že vozidlo má vady, doporučuji pokusit se s ním dohodnout na zrušení smlouvy a vrácení vozu oproti vrácení peněz. Za této situace pak doporučuji, aby při zpětném předání vozu byl přítomen nějaký odborník, který vůz na místě důkladně prohlédne.
Doporučuji komunikovat s kupujícím výhradně v písemné formě.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.