Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2017 jsem se zástupcem MM Reality podepsal rezervační smlouvu na koupi zahrady a zaplatil rezervační poplatek 50.000 Kč. Smlouva i doklad o zaplacení jsou na hlavičkovém papíře MM Reality i s evidenčním číslem. (V příloze). Postup byl standartní - na webových stránkách Sreality jsem našel inzerát na prodej pozemku v Dolních Věstonicích.

Prodávající MMReality, kontaktní osoba p. Peško. Zaslal jsem zájem o bližší informace, p. Peško mi telefonoval a poslal bližší údaje a plnou moc k zastupování. Pro zálohu si dojel osobně na místo mého trvalého bydliště, zbytek komunikace probíhal telefonicky. Naposled mluvil o jakýchsi potížích s dělením pozemku a zápisem do katastru. Problém je, že zástupce MM Reality p. Peško přestal brát telefon (ještě 2020 mě ujišťoval, že vše běží podle plánu). Obrátil jsem se tedy na realitní kancelář, oddělení péče o klienty s žádostí o dořešení celého případu. Byl jsem požádán o doložení podkladů – naskenoval jsem a zaslal realitce, smlouvu, doklad o zaplacení, plnou moc k zastupování při prodeji. Jejich přístup mě šokoval:   Žádnou smlouvu v systému MM Reality „prý“ neevidují, žádnou sumu ode mě nepřijali a absolutně odmítají dlužnou částku vrátit. Zmíněný zástupce již pro ně od 05/2021 nepracuje (potvrdili, že pro MM Reality pracoval), odkazují mě obrátit se přímo na něho. Pan Peško z MM reality nebere telefon.   Zásadně zmiňují dlouhou dobu od sjednání smlouvy, která je již „prý“ promlčená. Poslední kontakt se zástupcem MM reality p. Peškem byl 11/2020 – mohu případně dohledat ve výpisu hovorů.   V úvodu podepsané smlouvy - MMRality zastoupená p. Peškem. Chci se tedy optat, jak mám dále postupovat, abych dlužnou částku dostal zpět. Děkuji. S pozdravem Jan.

 

ODPOVĚĎ:
V prvé řadě je podstatné, zda v době, kdy došlo k podpisu rezervační smlouvy a složení zálohy pro MM Reality pracoval. Dle Vámi sdělených informací pravděpodobně ano. Skutečnost, že smlouva není v evidenci či není evidován v MM Reality ani doklad o zaplacení, pak nemůže jít k Vaší tíži.
Dále doporučuji důkladně prostudovat rezervační smlouvu, jak hovoří o tom, do kdy má být samotná kupní smlouva uzavřena a co se stane, pokud k uzavření kupní smlouvy nedojde. V návaznosti na toto pak bude možné stanovit další postup. Smlouvu můžete také předložit některému z advokátů, aby celou záležitost důkladně posoudil.
V této věci můžete také podat trestní oznámení, aby bylo prověřeno, za se p. Peško nedopustil některého trestného činu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.