Počet stránek ve webu: 43.191

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zajímalo by mě zda mě firma, pro kterou pracuji na živnost, může ve smlouvě, kterou s ní mám podepsanou smluvně, zakázat si svoji živnost pozastavit pokud bych už u oné firmy nechtěl pracovat? Tudíž by mě tím chtěla donutit dodržet tříměsíční výpovědní dobu, kterou mám v této smlouvě sjednanou.

Pokud bych si ale živnost pozastavil nezbylo by jim nic jiného, než mě do týdne pustit. Hrozil by mi tedy právní postih pokud bych si živnost pozastavil? Mám jako živnostník právo svoji činnost kdykoli pozastavit? Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Z pohledu živnostenského zákona samozřejmě máte možnost svou činnost pozastavit nebo ukončit. Současně zákon umožňuje, aby smlouva uzavřená mezi podnikateli obsahovala ujednání, které takto zaručí, že bude dodržena výpovědní lhůta. Pokud s tím obě smluvní strany souhlasí a takto smlouvu podepíší, je pro ně závazná. Postih se pak odvíjí od smlouvy (toho, jak smlouva postihuje porušení povinností, případně hrozí náhrada škody).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.