Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Stalo se mi níže uvedené, co popisuji v dopise provozovateli pohostinství. Cituji: "Vzhledem k tomu, že nejste snadno kontaktovatelný (subjekt XY nemá vlastní web, Facebookové stránky jsou nefunkční, telefonní číslo na internetu dohledatelné je zablokované proti neznámým číslům, a to i v případě SMS, kdy mi doručenka po několika dnech oznámila vypršení platnost SMS v bráně operátora.

E-mail jsem nebyl schopen dohledat a datovou schránku nemáte) a musel jsem se tak fyzicky dostavit k provozovně XY, abych zjistil Vaše IČO, píši až dnes (06.08.2019) touto cestou. Ve středu dne 3.7.2019 jsem se v podvečer s přáteli vydal tradičně posedět k Vám do XY. V momentě, kdy jsme si chtěli udělat společné foto a na venkovním sezení – pivním setu – jsem si přesedl na stranu, kde již seděli zbylí 3 přátelé, se set zvrátil. Nikomu se naštěstí nic nestalo co do zdravotního aspektu, ale kromě toho, že se na nás vylil veškerý obsah stolu a nechtěně jsme byli středem pozornosti celé zahrádky („čert to vem“), nastala majetková újma, konkrétně se mi rozbila obě skla mého cca 3 měsíce „starého“ netknutého telefonu, který ležel na stole, přestože byl obrněný krytem (patrně na něj spadl některý z drinků). Rád bych se s Vámi touto cestou dohodl na satisfakci. Jedná se o telefon Samsung Galaxy S9 Midnight Black (G960F 64GB Dual SIM). Oprava jednoho skla stojí cca 7.500 Kč, dohromady tedy 15.000 Kč (viz např. iLoveServis v Atriu Flora), nový telefon stojí cca 11.500 Kč. (viz např. Heureka). Požaduji tak buď opravu, nebo telefon nový. V případě uhrazení nového telefonu jsem ochoten předmětný prodat a jeho hodnotu z částky odečíst (aktuální hodnotu odhaduji na cca 3.500 Kč). Kontaktní možnosti a číslo účtu najdete v patičce. Kontaktujte mě, prosím, do 26.7.2019. Jako dokumentaci přikládám foto předmětného telefonu z obou stran po incidentu a jeho dubnovou fakturu. Doporučuji na sety připevnit upozornění možnosti převrácení či je ideálně proti tomuto jevu zabezpečit. Takhle je to legrace za pár tisíc, ale představte si, že by se někdo o střepy pořezal, amputoval si prsty, skřípl mazlíčka, či dokonce malé dítě – půl tuny v pohybu je půl tuny v pohybu."  S pozdravem Hubert.

 

ODPOVĚĎ:
Způsobenou škodu po provozovateli sice požadovat můžete, nicméně asi neprokážete v daném případě jeho výlučné zavinění. Pravděpodobně se bude bránit tím, že není jednoznačně prokázáno, že škoda vznikla jen jeho zaviněním. Pokud je žalována škoda, musí být prokázáno protiprávní jednání, vznik škody, příčinná souvislost mezi protiprávním jednáním a vznikem škody a zavinění. Už samotné protiprávní jednání provozovatele se v daném případě asi prokázat nepodaří a také výlučně jeho zavinění asi ne, pokud nemáte situaci detailně zadokumentovanou. Nejde o to, že se záležitost nestala, ale v případě náhrady škody musí být jednoznačné, že skutečně pouze provozovatel porušil některé své povinnosti, aby byl on uznán jediným odpovědným a povinným k náhradě škody.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.