Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Byla jsem nakupovat v obchodním centru, na vyhrazeném místě pro jízdní kola jsem si kolo uzamkla. Po cca 20 min. kolo na místě nebylo, zámek byl odstřižen. Mám nárok na náhradu od provozovatele obchodu na náhradu škody? Jedná je o supermarket Albert. Krádež jsem nahlásila na policii, byl proveden zápis. Předem děkuji za radu, s pozdravem Olga.

ODPOVĚĎ:
Jelikož jste kolo odložila na veřejném prostranství, nikoliv na hlídaném parkovišti, pak nemůžete požadovat odškodnění na provozovateli obchodu. Jiná situace by byla, kdybyste si odložila kabelku nebo jiné osobní věci např. v restauraci a tam by Vám byla zcizena. Pak zodpovědnost nese provozovatel restaurace. Viz ustanovení § 2945 odst. 1 občan. zákoníku: Je-li s provozováním nějaké činnosti zpravidla spojeno odkládání věcí a byla-li věc odložena na místě k tomu určeném nebo na místě, kam se takové věci obvykle ukládají, nahradí provozovatel poškození, ztrátu nebo zničení věci tomu, kdo ji odložil, popřípadě vlastníku věci. Stejně nahradí škodu provozovatel hlídaných garáží nebo zařízení podobného druhu, jedná-li se o dopravní prostředky v nich umístěné a o jejich příslušenství.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.