Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V rámci rekonstrukce střešního pláště došlo k vyplavení provětrávané fasády domu, která je součásti kryté verandy domu, z důvodu špatně zvoleného technologického postupu při zakrývání střechy. Dle smlouvy o dílo, přebírá zhotovitel odpovědnost za škody na díle a zavazuje se důsledně chránit stávající konstrukce.

Nyní začínám řešit náhradu škody s pojišťovnou škůdce (pojištění z odpovědnosti). Mohu si do kalkulace škody uplatnit i náhradu škody za vynaložení nákladů/úsilí na minimalizaci škody? Uvedu příklad, pršelo od dvou hodin ráno do šesti hodin ráno, v rámci minimalizace škody jsem zachytával vodu, aby se nedostala voda i do části kuchyně, kde je podlaha tvořena podkladem z OSB desek, které by navlhnutím byly nevratně poškozené, následně po dešti jsem teplometem vysoušel části fasády, u kterých by delší vlhkost mohla způsobit zničení obložení ze dřeva. Jak se prosím tato činnost dokazuje a také fakt, že jsem byl poté celodenně vyčerpaný (díky nevyspání) a nemohl jsem se věnovat své podnikatelské činnosti? Předem děkuji za odpověď František.

 

ODPOVĚĎ:
Bohužel taková činnost se prokazuje těžce a je těžko finančně ocenitelná. Jedná se o výkladovou otázku, ke které by stanovisko mohl zaujmout např. Nejvyšší soud, pokud byste se rozhodl soudit a takovou činnost prokazovat. Pokud pojišťovna, která Vám bude škodu nahrazovat, nemá ve smlouvě např. nějaké koeficienty, které na takovou situaci pamatují, vyčíslení škody za minimalizaci bude složité a bez soudního řízení se asi neobejde.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.