Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ráda bych se zeptala, žiji s přítelem v baráku. Nejsme manželé, půlka rodinného domu je psaná na něj a druhá půlka baráku je psaná na manžela jeho sestry. Zjistila jsem, že má můj přítel exekuci. V katastru nemovitostí ČR je to napsáno. Nemáme společné peníze, majetek.   Moje otázka zní, kdyby na tu exekuci došlo jestli můžou něco vzít i mě?

Parkuji tady na pozemku auto, které je psaný na mě. Můžou mi vlést na účet? Vlastním byt ve městě. Zatím tu exekuci platí, ale já se prostě bojím. Bylo by pro mě lepší se odstěhovat?   Děkuji Ladislava.

 

ODPOVĚĎ:
V exekučním řízení je vymáháno peněžité plnění dluhu výlučně z dlužníkova majetku (jedinou výjimkou je společné jmění manželů). Pokud je automobil psaný na Vás, zabavit Vám jej nemohou, nicméně může se výjimečně stát, že se o něj budou vykonavatelé na místě zajímat a mohou zjišťovat, kdo je vlastník a je třeba jim případně předložit malý a velký TP. Váš účet exekutor nemúže postihnout, stejně jako Váš byt. Jediné nebezpečí jsou movité věci, které máte u přítele uloženy. Ohledně automobilu, jak výše uvedeno, avšak jiné movité věci může vykonavatel považovat za vlastnictví Vašeho přítele a zabavit je. Vy byste je následně musela vymáhat na základě návrhu na vyškrtnutí věci ze soupisu a prokázat vlastnictví. Mám za to, že se nemusíte z bytu přítele stěhovat, ale všekeré cennější věci mějte uloženy jinde.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.