Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Minulý týden (dnes 22.8.2022) jsem, spolu s dalšími příbuznými, zdědila byt 1+0 v osobním vlastnictví po mém otci. Pan notář nás informoval, že já jsem třetinovým dědicem, moji 2 nevlastní bratři šestinoví dědici dědici a jejich děti si děli tu poslední třetinu. Nicméně jsme se zároveň dozvěděli, že moji 2 nevlastní bratři mají oba vysoké exekuce na majetek.

Oni se nejprve chtěli dědictví vzdát, ale to jim notář nedoporučil, protože by se tím vystavili riziku trestního stíhání. Očekávám, že jakmile se byt přepíše v katastru na naše jména, ozve se kvůli bratrům exekutor a ráda bych se poradila, jaké máme možnosti řešení, abychom nebyli všichni vzniklou situací příliš znevýhodněni, protože ostatní dědici jsou bez exekucí. Děkuji Eva.

 

ODPOVĚĎ:
Bohužel pokud má osoba exekuci, nemůže se dědictví vzdát. Řešením by bylo vzdát se v dědickém řízení dědictví za náhradu, tedy že byste dědicům, kteří mají exekuce, vyplatili jejich dědický podíl v penězích dle znaleckého posudku, ovšem na účet, aby jej exekutor mohl postihnout. Jednoduše člověk v exekuci se nemůže majetku vzdát, tedy buď musí v dědickém řízení dědit nebo být vyplacen. Pokud budou dědit podíly na nemovitosti, mohli byste se s exekutory domluvit, aby Vám sdělili termín dražby a podíly exekuovaných spoluvlastníků vydražit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.