Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Potřeboval bych se poradit ohledně hypotéky. Bývalá přítelkyně si brala hypotéku a já jsem jako spoludlužník. Jsem zapsán v katastru nemovitostí ČR jako vlastník 1/2 nemovitosti. Náklady na bydlení jsme platili společně. Zbytek investic platila ona. Teď bych chtěl vyvázat z hypotéky a vyplatit za mou polovinu.

S vyvázáním bývalá přítelkyně souhlasí, ale momentálně na něj nedosáhne. Vyplatit mě nechce, když jsem jen spoludlužník, že na to nemám právo.   Děkuji Igor.

 

ODPOVĚĎ:
odle ust. § 1140 občanského zákoníku nikdo nemůže být nucen setrvávat ve spoluvlastnictví. Z uvedeného ustanovení tak vyplývá, že pokud není možné uzavřít dohodu se spoluvlastníkem o tzv. zrušení a vypořádání spoluvlastnictví, může spoluvlastnictví na Váš návrh zrušit soud. Můžete tedy navrhnout, že spoluvlastnici připadne byt s tím, že Vám bude povinna vyplatit vypořádací podíl (stanovení de tržní ceny nemovitosti). Soud samozřejmě zohlední kolik kdo uhradil na splátkách hypotéky a vložené investice a podle toho stanoví výši vypořádacího podílu. Pokud by nebyla tato varianta možná, tedy zejména za situace, kdy by přítelkyně neměla finanční prostředky na vyplacení, mohl by soud rozhodnout též o prodeji věci a rozdělení výtěžku mezi spoluvlastníky.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.