Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

V roce 2003 jsem jako právnická osoba přebíral čerpací stanici do pronájmu. Jako příloha ke smlouvě byla směnka. Tu jsem na 99% nepodepsal. Teď k 31.12 2022 odcházím ze zdravotních důvodů do důchodu. Zájemce, který pumpu chce provozovat má zájem o moje s. r. o.

V podstatě jsme na všem dohodnuti, jen já to chci předat v naprostém pořádku a červíček pochybnosti trochu mám, jestli jsem opravdu tu směnku nepodepsal. Já žádnou kopii nemám a než se zeptám majitele čerpací stanice (máme spolu normální vztahy) ptám se u odborníků. Jaký vliv by mohla mít (případně) podepsaná směnka pro nového majitele mého s. r. o. Existuje nějaká lhůta do kdy jde směnka uplatnit? Moc děkuji za odpověď Herbert.

 

ODPOVĚĎ:
I u směnek platí tříletá promlčecí lhůta. Pokud tedy byla ve směnce stanovena lhůta splatnosti a tato lhůta uplynula před rokem 2019, pak je již promlčená. Nový vlastník vstupuje do všech práv a povinností původního, takže pokud by byla součástí prodeje s. r. o. i platná směnka, zavazuje samozřejmě i nového majitele.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.