Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme tři sourozenci. Zdědili jsem družstevní byt. Avšak musí být napsán pouze na jednoho z nás. Moje sestra řekla, že se o to postará a byt přepíše na sebe, byt prodá a peníze rozdělí. Chtěl bych se zeptat, zda-li by nám mohli sebrat tento byt, pokud by se třeba zjistilo, že má sestra dluhy a exekuce a zda-li by to třeba nevyřešilo čestné prohlášení sestry, že nic takového nemá.

ODPOVĚĎ:
Doporučuji Vám uzavřít před notářem v dědickém řízené dědickou dohodu, v níž stanovíte již konkrétní částky, které Vám bude sestra povinna vyplatit a také lhůtu, do kdy tak bude povinna učinit. Pokud by Vám z jakéhokoli důvodu částky ve lhůtě nevyplatila, můžete je po ní vymáhat (exekučně) právě již na základě vymahatelné dohody dědiců, resp. usnesení soudního komisaře, kterým byla dohoda dědiců schválena. Takové znění dohody bude pro ostatní dědice výhodnější stran případného vymáhání vyplacení přesně stanovených částek. Požadujete tedy u notáře uzavření dohody, která bude exekučně vymahatelná. Čestné prohlášení bude vůči případným věřitelům neúčinné a nechrání Vás tedy tolik, jako výše nastíněný postup.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.