Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Partnerovy zomrel otec, v blízkej dobe má na SVK prebehnúť dedičské konanie. Sestra sa snaží prinútiť ho podpísať splnomocnenie v celom rozsahu. Nevieme datum konania, sestra dostala adresu a všetky údaje partnera no nevieme či to uviedla v predbežnom sedení. Partner sa chce zúčastniť konania.

Je prosím nutné podpisovať splnomocnenie na zastupovanie aj v prípade ak sa konania zúčastní? V prípade ak to splnomocnenie podpise (nedá si povedať) a konanie prebehne bez jeho účasti a vedomí o dátume konania, ak by sestra dedičstvo v jeho mene odmietla dá sa to napadnúť?

 

ODPOVĚĎ:
Zdejší poradna poskytuje právní poradenství v oblasti českého práva, nicméně pravděpodobně bude slovenské dědické řízení v tomto ohledu podobné, jako je tomu v českém právu (viz zákon č. 161/2015 Z. z. , civilný mimosporový poriadok). U nás lze tedy dědictví odmítnout na základě plné moci, pouze pokud je k tomuto úkonu zmocněnec plnou mocí výslovně pověřen (viz také § 189 odst. 2 citovaného zákona). Obecná plná moc k zastupování v dědickém řízení by tedy sestru k odmítnutí dědictví za bratra opravňovat neměla. Dobře si tedy případnou plnou moc předloženou sestrou pročtěte, neboť může obsahovat výčet více úkonů. V každém případě, pokud se Váš partner hodlá dědického řízení účastnit osobně, plná moc již prakticky pozbývá významu, a může ji samozřejmě také před notářem do protokolu vypovědět. Pokud chcete zjistit místo a datum dědického řízení, pak požádejte soud, v jehož obvodu otec zemřel o sdělení jména přiděleného soudního komisaře – přiděleného notáře (bude třeba prokázat tzv. právní zájem na získání takové informace, tedy předložení rodného listu prokazujícího příbuzenský vztah se zemřelým, kdy se nejprve informujte telefonicky, jak je žádost třeba sepsat a co doložit). Poté se obraťte přímo na tohoto notáře s tím, že partner je dědicem a chce se osobně zúčastnit řízení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.