Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Budu řešit omezení svéprávnosti směrem k nakládání s majetkem (bankovní účet od určité částky, byt v osobním vlastnictví, podpis smluv). Jde o 85 letého člena rodiny trpícího Alzheimerovou chorobou. Pokud soud rozhodne o takovém omezení, může přesto člověk s takovým omezením sepsat PLATNOU závěť, ve které např, odkáže svůj majetek církvi / sektě, která ho dokáže zmanipulovat? Taková situace se aktuálně jeví jako možná. Děkuji za odpověď František.

ODPOVĚĎ:
Jestliže dojde k omezení svéprávnosti, možnost platného pořízení závěti záleží na tom, zda a jakým způsobem bude pořízení pro případ smrti omezeno v rozhodnutí o omezení svéprávnosti. Pokud by v rozsudku o pořízení svéprávnosti bylo uvedeno, že dotyčná osoba není způsobilá pro případ smrti, může tato osoba podle § 1527 občanského zákoníku přesto platně pořídit v jakékoli formě, pokud se uzdravila do té míry, že je schopna projevit vlastní vůli. Skutečnost, zda se dotyčná osoba dostatečně uzdravila, musí posoudit a potvrdit soud.
Jestliže možnost pořízení pro případ smrti v rozhodnutí o omezení svéprávnosti omezena nebude, pak dotyčná osoba podle § 1528 občanského zákoníku pořízení pro případ smrti (závěť) učinit může, ale pouze ve formě veřejné listiny, tedy u notáře.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.