Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Potřeboval bych vzor žaloby na určení dědice zůstavitele ze zákona. Dnes (08.05.2023) jsem byl u notáře, kde jsem se s ostatními dědici nedohodl a tak to chci řešit soudní cestou. Byl jsem neprávem vyděděn. Od notáře mám usnesení a do dvou měsíců musím podat žalobu. Děkuji.

ODPOVĚĎ:
V notářem stanovené lhůtě je třeba podat k místně příslušnému soudu tzv. Žalobu na určení, že žalobce je dědicem zůstavitele z titulu zákonné dědické posloupnosti dle § 1635 odst. 1 zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník. Ke kterému soudu se žaloba podává a kdo je žalovaným má uvést notář již ve svém usnesení, kterým přerušuje dědické řízení a Vás vyzývá k podání žaloby. Stejně tak notář musí v usnesení uvést, jak má znít petit žaloby, tzn. co má být výrokem rozsudku soudu (to je nezbytnou náležitostí každé žaloby). V žalobě je tedy nejprve nutné označit místně příslušný soud (adresou), uvést datum podání, dále označte všechny účastníky jménem, datem narození a bydlištěm (Vy budete označen jako žalobce, ostatní dědicové jako žalovaní č. 1, č. 2 atd.). V první části (I.) uvedete, že dne … zemřel pan …, (narození a poslední bydliště), jehož jste potomkem. Dále uveďte, že jste byl usnesením toho kterého notáře ze dne ... č. j. ... odkázán na podání žaloby na určení, že žalobce je dědicem zůstavitele z titulu zákonné dědické posloupnosti dle § 1635 odst. 1 zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník, a to ve lhůtě …. Žalobu jste podal dne …, lhůta tedy byla dodržena. K důkazu označte spisovou značku dědické spisu, který si soud sám vyžádá.
V dalším bodě žaloby (II.) popište, že v průběhu dědického řízení sp. zn. vedeném výše zmíněným notářem vyšlo najevo, že zůstavitel sepsal dne … listinu o Vašem vydědění. Důvodem vydědění je … a popište co listina obsahuje jako důvod vydědění. Dále uveďte, že v dědickém řízení došlo mezi dědici ke sporu o oprávněnost vydědění ze strany zůstavitele, proto jste byl jmenovaným notářem odkázán k podání této žaloby jakožto osoba se slabším dědickým právem. K důkazu opět odkažte na dědický spis.
V dalším bode (III.) popište Vaše důvody, proč se domníváte, že důvody zůstavitele, pro které Vás vyloučil z dědického práva, jsou neoprávněné. K důkazu můžete navrhnou výslech své osoby (žalobce) a dalších svědků, příp. přiložit listiny a další důkazy. V posledním bodě žaloby (IV.) uveďte, že z Výše uvedených důvodů považujete vydědění zůstavitele za neoprávněné a domníváte se, že se máte stát zůstavitelovým dědicem podle zákonné dědické posloupnosti dle § 1635 odst. 1 zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník, a z toho důvodu navrhujete, aby soud vydal tento rozsudek: zde uveďte znění petitu dle usnesení notáře. Závěrem napište místo a datum podpisu, případně výčet příloh.
Aby jste měl jistotu, že žaloba bude úspěšná, je vhodné požádat při sepsání žaloby o pomoc advokáta.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.