Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dceři zemřel 2022 manžel, dědictví již proběhlo, ale poté se zjistilo, že notářka do dědictví neuvedla pojistnou smlouvu, kterou pojišťovna nahlásila. U dědictví se střídaly dvě notářky z důvodu výběrového řízení a teď to hází jedna na druhou. Potřebuji vědět, zda bude dcera znovu platit notářku, jelikož jí v prosinci 2022 řekla (tak dlouho už se to táhne), že nic platit nebude, ale včera (09.05.2023) volala asistentka notářky, že poplatek bude činit 3.000 Kč.

Tak jak to tedy je. Dcera má dvě malinké děti, peníze potřebuje a je stále zdrcena. Nemá už sílu něco řešit. Já s manželem jsme u dědictví opatrovníci dětí. Moc děkuji za odpověď. Zasílám přílohy. S pozdravem Klaudie.

 

ODPOVĚĎ:
Bohužel notář nemá ze zákona povinnost zjišťovat, co všechno po zemřelém zůstalo. Dědicové jsou povinni sdělit údaje o majetku. Pokud tedy předchozí notářka pojištění vůbec nezjistila, musí se to projednat dodatečně a z tohoto dodatečného projednání se platí notáři poplatek. Pokud by pojištění součástí spisu bylo a bylo pouze opomenuto v usnesení o dědictví, ale do souhrnu dědictví dle protokolu o jednání pojmuto bylo, pak by se mělo jednat pouze o písařskou chybu a mohli byste zkusit požádat o opravu usnesení o dědictví s tím, že bylo opomenuto pojištění a pak by se poplatek notáři neplatil.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.