Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mně a bratrovi bylo nedávno oznámeno, že zemřela naše babička, kterou jsme ale nikdy neviděli. Naše již také zemřelá maminka se se svou matkou, z pochopitelných důvodů, dlouhá léta nestýkala. O nás, coby vnoučata babička nikdy nejevila zájem, stejně jako o svou dceru. Nyní jsme ale s bratrem byli předvolání k dědickému řízení právě po zemřelé babičce.

Ta má ještě dvě žijící sestry, které budou taktéž na schůzce přítomny. Sice pochybuji, že bychom s bratrem něco dědili, vzhledem k tomu, že jsme se zesnulou nebyli v kontaktu, ale přesto mám zcela pragmatický dotaz.   Pokud jsme přizvaní k dědickému  řízení, znamená to automaticky, že bychom s bratrem měli něco dědit nebo je naše přítomnost nutná ze zákona a nemusí to vlastně nic znamenat? Předem děkuji za odpověď. Kamila.

 

ODPOVĚĎ:
Po zemřelé osobě dědí primárně její děti a pokud děti již zemřely, pak se o dědický podíl dětí dělí jejich děti, tedy vnoučata zemřelé. Pokud tedy babička Vaši matku a Vás nevydědila, pak vy jako vnoučata se budete dělit o podíl Vaší matky. Pokud vás i matku vydědila, pak bude na vás, zda vydědění přijmete nebo zpochybníte, ovšem dle aktuálních zákonných ustanovení jsou na projednání pozůstalosti vždy zváni i vydědění dědicové. Jste tedy zváni z důvodu, že jste dědicové, ovšem u notáře Vám může být sděleno, že jste vydědění. Sestry babičky nejsou v tomto případě nejbližšími dědici, ovšem pokud jsou pozvány, znamená to, že jim babička něco odkázala závětí nebo přicházejí v úvahu jako dědicové ze zákona v případě, že babička Vaši matku a vás jako její děti vydědila a tedy majetek po babičce se bude dělit mezi další dědice, což můžou být právě tyto její sestry.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.