Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pořídil jsem závěť a až doma zkontroloval data narození syna a dcery. U dcery je ale chybně uveden měsíc narození číslovkou 1. (leden) namísto správného měsíce narození 11. Po předání této informace notářce mi bylo sděleno, že to nevadí, že a cituji: "při dědickém řízení se ověřuje platnost podle OP a není třeba to přepisovat". Pokud bych ale trval na opravě závěti, prý bych musel celou znovu uhradit. Děkuji mnohokrát za právní pohled na věc. Pelant.

ODPOVĚĎ:
Evidentní chyba v psaní nezpůsobuje neplatnosti závěti, zejména pokud je ze závěti zřejmé, že chcete, aby dědili Vaši dva pravděpodobně jediní potomci. Ze závěti musí být zřejmá vůle pořizovatele, tedy koho konkrétně chce zůstavitel povolat za dědice. Problém by mohl nastat v situaci, kdy by se ve Vaší rodině vyskytovala osoba stejného jména s datem narození v lednu téhož dne a roku jako Vaše dcera. Jestliže je tedy Vaše vůle jakožto pořizovatele závěti zřejmá, nemůže mít „překlep“ na jejím písemném vyhotovení vliv na její platnost.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.