Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V současné době probíhá dědické řízení po mém manželovi. Měli jsme každý svůj účet, oba jsou předmětem dědického řízení, DŘ. Před manželstvím jsem uzavřela stavební spoření (2004), po jeho skončení byla vyplacena naspořená částka na můj účet, kdy jsme již byli manželé (5 let jsme spořila před manželstvím, 8 let v manželství).

Spořila jsem výhradně sama formou trvalého příkazu z onoho účtu, manžel v té době neměl dispoziční právo k mému účtu, ani na něj nikdy žádné částky neuložil. Mohu tuto částku požadovat k vyjmutí ze SJM? Popř. poměrnou částku? Děkuji, Vanda.

 

 

ODPOVĚĎ:
Součástí SJM je majetek, který jste jste získala během manželství, čili i příjem z výdělečné činnosti a z tohoto příjmu naspořené úspory. Částka naspořená před sňatkem náleží tedy do Vašeho výlučného majetku, částka naspořená po sňatku je součástí SJM. Pro vyjmutí naspořené částky ze SJM je třeba prokázat původ těchto peněz – tedy doložit dokumentaci ke stavebnímu spoření – výpisy z účtů, z nichž bude zřejmá částka naspořená před sňatkem. Samozřejmě je také nutné podložit tok peněz z účtu ze stavebního spoření na Váš běžný účet (rovněž výpisy z účtu, příp. sdělené stavební spořitelny o převodu na konkrétní účet apod.)
Jen doplním, že případné dispoziční oprávnění manžela by na skutečnost, zda jsou předmětné finance součástí SJM či nikoliv, nemělo žádný vliv.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.