Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Taťka z prvního manželství je vlastníkem ideální poloviny domu a přilehlé zahrady. K majetkoprávní vyrovnání nikdy nedošlo. Z toho manželství jsme tři děti. Posléze se znovu oženil. Nová manželka má z předchozích vztahů také 3 děti, ale majetek nové manželky nebyl žádný. Za manželství s mým tátou si pořídili rodinný dům.

Teď sepsali závěť, že v případě úmrtí jednoho z nich zdědí majetek druhý z manželů a po úmrtí druhého pak bude majetek rozdělen mezi děti s to rovným dílem. Teď táta si uvědomil, jak se bude dědit majetek, který nabyl před druhým manželstvím, protože tento majetek chce, aby připadl nám dětem, kteří procházíme z prvního manželství, kdy majetek nabyl a ne mezi děti, které vyženil a nejsou jeho dětmi. Z druhého manželství nejsou žádné společné děti. Děkuji TK.

 

ODPOVĚĎ:
Závěť, kterou navzájem manželé ustanovují druhého manžela výlučným dědicem, není v dědickém řízení zcela respektovatelná a děti zemřelého musí dědit tzv. povinný díl. Po otci bude tedy dědit jeho manželka a biologické děti, přičemž pokud jsou děti zletilé, tyto dědí čtvrtinu jejich dědického podílu. Tedy pokud by měl otec ke dni úmrtí manželku a 3 děti, tak tyto tři děti musí dědit tzv. povinný díl, což je čtvrtina čtvrtiny. Po Vašem otci děti manželky vůbec dědit nebudou, pokud nejsou otcem osvojeny.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.