Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Matka náhle zemřela. Mám dotaz ohledně soupisu majetku na místě. Notář se velmi bránil výhradě soupisu, dále mě velmi, velmi tlačil do souhlasného prohlášení o majetku dědici (já dcera, a manžel matky, který měl dle matky protiprávní minulost a v jehož rodině /mimo něj/ jsou fakticky exekuce, měl s matkou SJM). Notář sdělil, že on soupis pozůstalostního majetku dělat nebude, nakonec tedy po mé neústupnosti udělá.

Nechci zodpovídat za případné dluhy a majetek matky neznám, byla jsem s ní pouze v tel. kontaktu, ona byla v osobním kontaktu s mými dětmi, ty do bytu, který je předmětem dědictví chodily, já nikoliv, bývala by jim vše odkázala, nikdo netušil že zemře ze dne na den. Den soupisu je stanoven, byla jsem vyrozuměna, že musím poskytnout součinnost. Jakou musím poskytnout notáři součinnost na místě při soupisu majetku? Mnohokrát jsem jej upozornila, že majetek matky vůbec neznám, krom zdí bytu, kde jsem s ní před mnoha lety bydlela a automobilu, který jsem viděla. Budu muset nějak já oceňovat věci, které jsou v bytě, na místě? Bojím se, aby z tohoto nakonec notář neudělal souhlasné prohlášení dědiců, aby toto na mě „nenavlékl“ třeba tím, že se shodneme na ceně věci. Nejde mi o cenu věcí, jde o malý byt, chci se chránit před případnými dluhy.

 

ODPOVĚĎ:
Jednání notáře je velmi neprofesionální, pokud se tak bránil soupisu. Výhrada soupisu slouží ku prospěchu dědiců, není možné, aby Vás od toho zrazoval a je dobře, že jste byla neústupná. Pokud jde o součinnost, tak se jedná spíše o obecnou klauzuli. Jednoduše k soupisu byste se měla dostavit a být nápomocna při určení věcí, které jsou předmětem dědictví, pokud byste měla klíče, tak umožnit přístup do bytu, atd... Jedná se tedy spíše o obecné upozornění, že musíte poskytnout součinnost, nic konkrétního se tím nemyslí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.