Počet stránek ve webu: 43.153

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

1.1.2022 mi zemřela teta. Byla bezdětná a vdova. Měla malý rodinný domek, mě - neteři a mému manželovi odkázala v roce 1984 3/4 tohoto domku a zároveň sepsala závěť, ve které nám odkázala zbylou 1/4 domku po své smrti. S manželem jsme v letech 1986 až 1988 přistavili k domku tety svůj dům na stejné parcele a pod stejným číslem popisným i orientačním.

Ve výpisu z katastru nemovitostí ČR je zapsáno pro mě a pro manžela: "Žádost o zápis do LV - přístavby samostatné bytové jednotky a kolaudační rozhodnutí k této samostatné bytové jednotce." Po smrti tety nám byla přidělena paní notářka, které jsme předložili znalecký posudek na domek tety, ale ona žádá znalecký posudek i na náš domek, protože je na stejné parcele. Je, prosím, tento její postup správně? Děkuji za odpověď. J. Oulehlová.

 

ODPOVĚĎ:
Z dotazu jsem nepochopila, zda je Váš domek psán v katastru na Vás nebo na tetu. Pokud na tetu, pak je to problém a nemovitost tak bude součástí dědického řízení. Vy byste mohli nárokovat jako pasivum dědictví investice do stavby, ale pokud jste jedinými dědici, je to zbytečné, protože existence přístavby v dědictví má vliv pouze na odměnu notářky. Pokud by bylo vlastnické právo k přístavbě vedeno na Vás, ne na tetu, pak není důvod, abyste notářce zajišťovali znalecký posudek i na Váš dům.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.