Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rodiče před cca 2003 darovali byt, ve kterém žili jako rodina po 30 let mému bratru a odstěhovali se do rodinného domu, který zdědila má matka po svých rodičích. Matka má dům napsaný stále jen na sebe a podle mého názoru by bylo nejlepší vypořádat majetek ještě za života rodičů, tak abychom předešli případným komplikacím po smrti jednoho z nich.

Mám otázku ohledně ohodnocení majetku resp. bytu a domu - současná cena versus cena před 20 lety a také ohledně zohlednění výnosu, který můj bratr získal tím, že byt dostal již před 20 lety. Myslím tím výhodu, že si bratr nemusel vzít hypotéku na koupi bytu/ domu před 20 lety, což v mém případě bylo nutné, tak abych mohla bydlet a tím mu vznikla výhoda a za těch 20 let mohl našetřit již na část bytu nebo na byt nový. Je možné tuto výhodu započítat do případného vypořádání a přičíst ji k hodnotě bytu, který má bratr již ve vlastnictví? Děkuji za odpověď. Zoe.

 

ODPOVĚĎ:
Ohledně "výhody", kterou popisujete v dotazu hovoří judikatura v tom smyslu, že pokud byl majetek, který by jinak náležel do pozůstalosti, zcizen (darován) alespoň 3 roky před smrtí zůstavitele, nelze kontraktaci napadnout. Judikatura však nehovoří o tom, jak se postavit k majetku, který by byl nepominutelným dědictvím dětí ve vztahu k rodičům a jeho ocenění v řízení o pozůstalosti.
Obávám se, že tento dotaz bude schopen zodpovědět až soudní komisař či přímo soud.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.