Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dědictví po otci. 4 děti + manželka. Garáž a byt 3+1 OV. Také dluhy co mají rodiče spolu - úvěr co není pojištěn. Jeden ze sourozenců v insolvenci. A já se ptám co udělat nebo říct u notáře, abych měla také něco po otci. S bratrem v insolvenci se musíme vyrovnat to vím, další dva se toho chtějí zříct, ale já bych se toho jen tak vzdát nechtěla.

Ten byt bude mít jednou ještě větší hodnotu. Ale nechci platit za druhé dluhy. Jsem sama s dcerkou a platím hypotéku. Když přijmu pouze čtvrtku v bytě tak i tak s dluhy? A musím zaplatit nebo mohu být napsána pouze v katastru jako spolumajitelka? Snad byla moje otázka dobře položená a snad jste poznali o co mi jde. V pátek máme schůzi u notáře. Tak abych byla snad trochu připravena. Dekuji moc za Vaši odpověď. S pozdravem Lada.

 

ODPOVĚĎ:
Jestliže nechcete dědictví odmítnout, pak máte prakticky dvě možnosti. 1) Odmítnout dědictví s výhradou soupisu pozůstalosti, 2) Odmítnutí dědictví s výhradou povinného dílu.
Ad 1) Jestliže si vyhradíte soupis pozůstalosti (tj. zjištění pozůstalostního jmění a určení čisté hodnoty majetku v době smrti zůstavitele), budete povinna k úhradě otcových dluhů jen do výše hodnoty Vámi nabytého dědictví. Nemůže se tak stát, že byste za jeho dluhy ručila svým majetkem. K soupisu pozůstalosti je nutné vyhotovení znaleckého posudku, který následně budete muset uhradit v rámci nákladů řízení.
Ad 2) Nepominutelný dědic, tedy potomek zůstavitele, může odmítnout dědictví s tím, že mu připadne jen 1/4 jeho zákonného dílu dědictví nezatížená dluhy. Hodnota povinného dílu se vypočítává z čisté hodnoty majetku zůstavitele po odečtení dluhů. Podíl by pak měli vyplatit ostatní dědicové, není však jasné, jak by se postupovalo v případě, že ostatní dědicové dědictví odmítnou. K tomu Vám bude schopen více říct notář přidělený k projednání dědictví. V tomto případě tak nebudete dědit podíl na bytě či garáži, nýbrž pouze povinný díl vyjádřený v penězích.
Pokud byste chtěla zdědit přímo podíl na bytě, pak byste musela postupovat dle bodu 1), tedy si vyhradit soupis majetku. V tomto případě však není jisté, že o podíl na bytě z důvodu zadlužení nakonec stejně nepřijdete.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.