Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V květnu 2022 mi zemřel otec. Byl jediným vlastníkem firmy, ve které jsem já ustanovena jednatelem společnosti. Firma měla 5 let zpět nulové daňové přiznání, tudíž nevykonávala v posledních letech žádnou činnost, nemá žádný účet, finance. Firma nevlastní žádný majetek pouze jeden pozemek. Podle notáře jde do dědictví hodnota firmy, kterou ohodnotili na cca 106.000 Kč.

Firma jde tedy do dědického řízení ve kterém bude rozdělena podle počtu lidí, kteří dědí? Mám já jako jednatel společnosti nějaké výhody nebo mám stejnou pozici jako další dědicové? Jde vlastněný pozemek do dědictví a bude se rozdělovat podle počtu dědiců nebo do dědictví jde pouze vložený kapitál?   Děkuji za odpovědi. S pozdravem Libuše.

 

ODPOVĚĎ:
Do dědického řízení jde v daném případě obchodní podíl zemřelého na společnosti. Pokud jste dědičkou a ve stávající firmě jednatelkou, pak budete jednatelkou nadále, na osobu jednatele nemá dědické řízení vliv, ale stanete se zároveň i společníkem. Pokud se v dědickém řízení nedohodnete s ostatními dědici, pak bude obchodní podíl rozdělen mezi všechny dědice. Pokud společnost vlastnila pozemek, tak ten není předmětem dědického řízení, neboť patří obchodní korporaci, nikoliv zemřelému.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.