Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Otec zemřel a zanechal závět. Bohužel nevíme, co v ní stojí. Může naše matka závěť změnit a zacházet z pozůstalým majetkem, jak se jí zlíbí? Prodala rodinný dům RD. Jsme 2 dcery, odmítá vyplatit každé jednu čtvrtinu. Má na to právo? Otec chtěl, abychom jsme si později rozdělily se sestrou vše na půl.

ODPOVĚĎ:

Notář (soudní komisař) v rámci dědického řízení zjišťuje, zda zůstavitel zanechal závěť. Pokud nechal závěť uložit u notáře, soudní komisař ji v centrálním registru závětí nalezne a bude v dědickém řízení dle ní postupovat. Jestliže však např. Vaše matka závěť neuloženou u notáře zapře či bude tvrdit, že ji ztratila, a svědkové závěti její sepsání popřou, bude takřka nemožné v dědickém řízení prokázat vůli zůstavitele. Dle nejvyššího soudu je k prokázání poslední vůle zůstavitele nutné předložit fotokopii závěti a vyslechnout svědky závěti, kteří potvrdí poslední vůli zůstavitele.

Z Vašeho dotazu však nevyplývá, zda již dědické řízení proběhlo, a z jakého titulu byla matka oprávněna nakládat s celou nemovitostí (prodat ji). Jestliže již dědické řízení proběhlo a Vám není znám jeho výsledek, můžete požádat příslušný soud o nahlédnutí do spisu, kdy však musíte prokázat tzv. právní zájem, tedy že jste nepominutelnými dědici po zemřelém (rodnými listy). Pokud jste dle rozhodnutí o dědictví zdědili část domu, pak bude prodej domu neplatný (jakožto spolumajitelé musíte podepsat kupní smlouvu) a můžete se domáhat neplatnosti kupní smlouvy. Vzhledem k tomu, že mi však není znám bližší stav věci, nebudu zde již rozebírat případné další eventuality, kterých mohlo nastat nesčetně.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.