Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Máme s partnerem (nejsme manželé) dvě děti ve věku 8 a 12 let. Partner má ještě syna z předchozího vztahu, kterému je 35 let, děti nemá. S partnerem bychom rádi koupili nemovitost, kterou bychom platili každý napůl a také by byla na každého z nás napsaná polovina. Jde mi o to, co by se dělo, kdyby se nedej bože s někým z nás něco stalo.

Předpokládám, že můj díl by připadl našim společným dvěma dětem. Partnerův díl by se pak patrně dělil na třetiny, což ale nechci. Partner syna zajistil, zaplatil mu náklady při studiu na VŠ, pomohl mu s koupí bytu atd. , což je v pořádku, ale naše děti jsou ještě malé a nerada bych, aby jednou musely eventuálně vyplácet svého o tolik staršího nevlastního bratra. Budou toho ještě spoustu potřebovat. Je nějak možné to zařídit tak, aby nemovitost/nemovitosti, které koupím já společně s partnerem přešly jednou automaticky jen na naše společné děti? Je nutné uzavřít nějakou závěť? Nešlo by to zařídit nějakou třeba darovací smlouvou s budoucí platností nebo jiným způsobem, třeba převodem rovnou na nezletilé děti? Předem mockrát děkuji za radu. S přátelským pozdravem Jana.

 

ODPOVĚĎ:
Děti jsou neopomenutelnými dědici a pokud nejsou vyděděny, dědit musí. Závětí byste mohli pouze snížit dědický podíl dospělého syna na čtvrtinu jeho zákonného dědického podílu. Pokud byste chtěli, aby nedědil vůbec, museli byste na další děti podíl převést za života, nemohl by být vůbec předmětem dědického řízení. Nebo by partner musel dospělému synovi odkázat cokoliv jiného, co by naplňovalo předpoklad, že se jedná o tzv. povinný díl a z hlediska masy celého dědictví to postačí na vyrovnání jeho povinného dílu, který musí získat, tedy onu čtvrtinu toho, co by dědil, kdyby nebyla sepsána závěť.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.