Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (1 hlas)

Maminka je rozvedená a sama a má družstevní byt s nedoplacenou anuitou. Já s mým bratrem jsme její jediné děti, ale ani jeden z nás v bytě nemá trvalý pobyt ani nijak jinak tam nejsme hlášeni. O maminku se starám pouze já, platím veškeré poplatky a částečně tam bydlím. V případě smrti mojí maminky, kdo má nárok na tento byt? Pokud bych já i maminka chtěla, aby byt připadnul pouze mě, co pro to musíme udělat? Děkuji. Květa.

ODPOVĚĎ:
Pokud se jedná o byt družstevní, pak maminka vlastní pouze členský podíl. V případě úmrtí, pokud není ve stanovách družstva výslovně uvedeno něco jiného, se členský podíl nedělí, tedy nemůžete ho zdědit s bratrem na půl. Museli byste se tedy buď domluvit, že podíl zůstane jednomu, který druhého vyplatí nebo by podíl propadl družstvu. Pokud byste se chtěli zcela vyhnout tomu, aby bylo vše řešeno v dědickém řízení, může maminka již nyní za života členský podíl přepsat na Vás a družstevní byt tedy bude jen Váš, resp. budete jen Vy členem družstva.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.