Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem vdaná 12 let (2009-2021). S manželem máme dvě děti (11 a 8 let). Manžel pracuje v letecké společnosti, vždy bývá dlouhodobě pryč a nedává mi žádné finance na děti. Nyní má poloviční úvazek v zaměstnání. Já jsem zaměstnaná na plný úvazek a starám se o děti, jejich potřeby, o dům a pomáhají mi velmi moji rodiče.

Bydlíme v domě, který máme napůl a máme také předmanželskou smlouvu. Manžel hradí provoz domu. Nechce hradit běžné opravy a další věci, které se týkají domu. Problém je v tom, že nechce hradit další náklady spojené s dětmi. Oblečení, školní pomůcky, kroužky, v létě tábory, v zimě lyžařské výcviky, školu v přírodě, různé lékařské věci (např. rovnátka) a veškeré ostatní potřeby, které dospívající děti potřebují. Manžel má dost vysoký plat i na poloviční úvazek. Nakupuje pouze pro sebe a dětem nic nedá, co nakoupil on. Nechce se s dětmi učit, celou dobu při uzavření škol byly mé děti u mých rodičů, kde se učily a měly náležitou péči. Manžel děti nijak nemotivuje, psychicky je často napadá různými nevhodnými řečmi, nevzdělává děti, kulturně s nimi nežije, děti jsou mu jedno a prý nejsou jeho starost. Rozvést se chce jen v případě, že budeme žít v domě společně nebo chce jít do sporného rozvodu, což by znamenalo, že dům by se neprodal nejméně 3 roky a rozvod by také dlouho (nedá se s ním dohodnout na ničem, myslíme si, že je psychicky nemocný, neboť se takto velmi změnil, když přestal v době covidu létat - je dopravní pilot), dle jeho slov mi bude dávat nějakou finanční částku tzv. na děti, ale já budu hradit půlku provozu domu a veškeré opravy také půlku. Ale tomu nevěřím, není možné se s ním opravdu dohodnout. Vždy se chci nějak rozumně domluvit než by došlo k rozvodu a on na druhý den hovoří jinak, vše popře a nic řešit ohledně dalších financí a dětí jsou moje starost. Chci požádat o radu, zda se mohu nějak bránit ohledně toho, že nepřispívá na děti (hradí jim pouze obědy ve školní jídelně), psychicky je zbytečně napadá a vydírá. Prosím o radu, co k tomu potřebuji, abych uspěla u odborného orgánu, který by mi pomohl nebo kam se obrátit? Samozřejmě se tolik rozvodu nebráním, ale jde mi zejména o děti a jejich psychiku. I když vím, že stejně se budu muset obrátit na nějakou právní firmu. S manželem se totiž nelze opravdu rozumně domluvit. Děkuji Eva.

ODPOVĚĎ:
Oba rodiče mají vůči svým dětem vyživovací povinnost do té doby, dokud děti nejsou schopné živit se samy - pouhé hrazení obědů ve školní jídelně určitě není dostatečným plněním této povinnosti. Doporučuji tedy znovu požádat Vašeho manžela, aby Vám pravidelně na děti přispíval určitou finanční částku. Sdělte mu, že pokud Vám nebude na děti přispívat dobrovolně, budete nucena řešit celou záležitost soudní cestou. To by mohlo Vašeho manžela přimět k tomu, aby Vám začal přispívat dobrovolně.
Pokud se tak nestane, budete muset k okresnímu soudu v místě bydliště dětí podat návrh na svěření dětí do Vaší péče a určení výživného pro děti. Vzory takového návrhu najdete k dispozici na internetu nebo Vám s jeho sepsáním mohou pomoci například pracovníci orgánu sociálně-právní ochrany dětí (tzv. OSPOD) na městském úřadě v místě bydliště dětí nebo pracovníci občanských poraden, které nabízejí bezplatné právní poradenství ve větších městech. V návrhu popište výši Vašich i manželových příjmů, měsíční výši nákladů na děti i na provoz domácnosti, uveďte, jaké náklady hradíte Vy a jaké manžel, jak dlouho hradí manžel jen obědy ve školní jídelně apod. Pokud Vám totiž manžel nepřispívá dlouhodobě, výživné pro děti je možné požadovat až tři roky zpětně. Za podání návrhu na soud se neplatí žádný soudní poplatek. Výše uvedený postup můžete zrealizovat bez ohledu na to, zda bude následovat rozvodové řízení či nikoliv.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.