Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych se zeptat, zda po úmrtí někoho, kdo nemá žádné příbuzné, dědí člověk, který s ním předchozí rok žil ve společné domácnosti. Mezi našimi známými je pán, jehož jediným nepokrevním příbuzným je švagr, bratr jeho zemřelé ženy. S tímto švagrem vlastní společně rodinný dům, ve kterém do nedávna oba žili a velký pozemek na lukrativním místě v Praze.

Na tomto pozemku stojí rovněž rodinný dům, který je ve vlastnictví pouze pána. Před zhruba 2 lety dovolil jistému manželskému páru tento dům využívat, přitom stále bydlel se svým švagrem, který se o něj současně staral, protože pán má jak velké fyzické problémy, tak i problémy psychické. Je zmatený, neuvědomuje si přesně, kde je a není schopen dohlédnout důsledků svého jednání. Jeho nájemníci, kteří v domě žili zadarmo a neměli tam ani trvalé bydliště, se ho celou dobu pokoušeli přimět, aby na ně dům převedl. Před měsícem pro něj najednou přijeli a přes námitky jeho švagra ho odvezli s tím, že od teď bude žit s nimi. Švagr ho od té doby neviděl, protože mu neumožní se s ním setkat. Máme bohužel dost důvodů se domnívat, že cílem je dostat se k jeho majetku. Proto bychom rádi věděli, zda po ročním společném soužití opravdu všechen majetek připadne jim a zda existuje způsob, jak tomu zabránit. Děkuji za odpověď. Božena.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud nemá člověk děti, manžela, rodiče ani sourozence, může skutečně vše dědit osoba spolužijící. Podmínkou je, že taková osoba musí žít se zemřelým nejméně rok před smrtí ve společné domácnosti a společně uhrazovat náklady na své potřeby. V daném případě bych tedy tedy řekla, že podmínka roku před smrtí může být splněna, ovšem nejsem si jistá, zda by byla splněna podmínka - společně uhrazovat náklady na své potřeby. To spíše bývá typicky případ partnerského soužití nebo dítěte či osoby omezené ve svéprávnosti, která je na zemřelém závislá. Pro vyloučení pochybností by bylo nevhodnější s pánem probrat, zda by majetek nepřepsal již za svého života, případně sepsal závěť. Pokud máte obavy, že je zneužitelný, pak zvážit i návrh na omezení svéprávnosti k soudu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.