Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Manžel od své matky dostal darem byt, který byl napsaný jen na něj. Po pár letech se manžel rozhodl byt prodat, a jeho sestra si od něj žádá peníze, z prodeje bytu. Její tvrzení je, že se přece musí rozdělit. Podle mě to tak není, když byl pouze on, jediným vlastníkem bytu. Tudíž bych se chtěla zeptat, zda má jeho sestra právo po něm něco chtít. Předem Vám děkuji za odpověď, s pozdravem Darja.

ODPOVĚĎ:
Manželova sestra na žádný podíl z prodeje bytu nárok nemá. Matka se rozhodla byt darovat synovi, kdy dceři mohla např. darovat jiný svůj majetek. Pokud by matka chtěla, aby syn sestru vyplatil, musela by do darovací smlouvy vložit příkaz k vyplacení sestry, případně uzavřít s dětmi smlouvu o finančním vypořádání. Jestliže darovací smlouva takový příkaz neobsahuje a nebyla ani uzavřena písemná smlouva o finančním vyrovnání, pak Váš manžel nemá povinnost sestru vyplácet. Pouze v případě dědického řízení může být za splnění určitých podmínek hodnota daru započítána na majetek, který spadá do pozůstalosti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.