Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (1 hlas)

Řešíme teď složitou rodinnou situaci, kdy na základě darovací smlouvy v roce 2017 byl mému manželovi darován byt jeho matkou těsně před tím, než šla bydlet do domova se sociální službou, jelikož byt bylo nutné spravovat a abychom předešli nějakým složitostem s nakládáním tohoto majetku, byl byt na žádost maminky darován do vlastnictví mému muži.

Tento byt byl dále darován v roce 2020 mojí mamince (tchýně obdarovaného), jelikož řešila sama složitou rodinnou situaci a neměla kde bydlet, rozhodl se můj manžel byt tchýni bezúplatně darovat. A teď po pěti letech se ozval syn paní dárkyně (bratr obdarovaného), který dlouho o maminku nejevil zájem, že z bytu nic nedostal a že chce podíl 1/3 z ceny bytu, jelikož maminka má 3 děti a byt dostal pouze jeden ze sourozenců. Je možné, aby syn, který nic nedostal, dostál svého a získal nějakou část z ceny z bytu, když vlastně byt ani nebyl prodaný pouze darovaný? Ještě podotýkám, že paní dárkyně stále žije, akorát vzhledem k jejímu zdravotnímu stavu bude v nejbližší době přestěhována do zařízení se zvláštní péčí. Předem moc děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Bratr obdarovaného nyní, za života matky, nemá nárok na část z hodnoty daru. V dědickém řízení se ze zákona započítává na dědický podíl co nepominutelný dědic (potomek) bezplatně (darem) obdržel od zůstavitele tři roky před jeho smrtí. Zůstavitel však může přikázat, aby se zápočet provedl za delší dobu. Pokud tedy matka Vašeho manžela neučiní v rámci poslední vůle příkaz, aby byly započteny dary za delší období, pak se hodnota bytu na dědický podíl manžela v rámci dědického řízení nezapočte. Byt tedy nebude součástí dědění. Jen na okraj doplňuji, že i kdyby byla hodnota bytu započtena na dědický podíl Vašeho manžela, nevznikla by mu povinnost vyplatit náhradu bratrovi, pouze by byl o hodnotu bytu ponížen jeho dědický podíl (takže by pravděpodobně nedědil vůbec, pakliže matka nevlastní další nemovitý majetek či jiný velmi hodnotný majetek).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.