Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rodiče mají dvě nemovitosti, chalupu v Jizerských horách a byt 3kk v Praze 11. Už dříve jsme se s rodiči a sestrou dohodli, že já budu mít chalupu a sestra byt. Cenově to neodpovídá a mamka má výčitky, že jedna dostane víc než druhá. Jak postupovat aby bylo vše napůl. A ještě otázka, zda vše řešit za života rodičů a nebo až v dědickém řízení. Děkuji moc Cecílie.

ODPOVĚĎ:
Pokud byste chtěli, aby bylo vše na půl, museli by rodiče buď darovat za života nebo odkázat každé z vás spoluvlastnický podíl na nemovitosti, každé o vel. id. 1/2 nebo jednoduše dorovnat tu, která dostane méně, finančně, pokud by na to finance byly. Vše lze řešit jak za života rodičů darovací smlouvou, tak v rámci dědického řízení. Darování za života je levnější varianta, neboť pokud bude majetek předmětem dědického řízení, hradí se z masy majetku v dědictví odměna notáři, který dědictví vyřizuje. Darování dětem je od daně osvobozeno, ale zase si rodiče musí uvědomit, že už za života pozbývají vlastnické právo k majetku.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.