Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2000 matka mě a bratrovi darovala chalupu do podílového spoluvlastnictví. Obývatelnou části chalupy v té době bylo pouze přízemí. Podkroví sloužilo k uskladňování nepotřebných věcí. Po nějaké době jsme se oba oženili měli děti, čili málo místa pro dvě rodiny v přízemí a já jsem proto začal budovat podkrovní byt, který stál statisíce.

Po letech však vznikl problém (jak už to chodí), kdy bratr si nárokuje celou chodbu v přízemí udělal si tam koupelnu, předělil chodbu stěnou, kdy já mohu po otevření vstupních dveří pouze na schodiště nahoru. Bratr užívá druhý vchod do této chodby z druhé strany chalupy. Jeho argumentace je, že jelikož já mám nad chodbou obytný prostor, čili více m2, tak celá chodba dole je jeho. Prosím o odpověď zda má pravdu, zda si mohl na chodbě zhotovit koupelnu, zda jsem povinen mu dát klíče od patra které obývám já, zda má právo zneprůchodnit mi chodbu děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud je nemovitost v podílovém spoluvlastnictví, je problém, že nelze spoluvlastnictví reálně rozdělit. Oba spoluvlastníci by tedy měli mít možnost vstoupit do všech prostor, ovšem prostory by měli využívat pouze v rozsahu spoluvlastnického podílu. Pokud jsou mezi spoluvlastníky spory, je na zvážení, zda nerozdělit nemovitost na samostatné jednotky, aby bylo postaveno na jisto, jakou jednotku kdo užívá a společné prostory by pak
užívali každý rovným dílem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.