Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz k pozemkové parcele, na které stojí budova. Probíhá tam jednání čistě o koupi pozemku, nikoliv o koupi této budovy, protože budova je ve stavu určená spíše k demolici. Zjistilo se, že obec plánuje v budoucnu budovu zdemolovat, a proto k tomuto směřuje i můj dotaz, zda-li nový vlastník tohoto pozemku bude odpovědný nebo se bude nějakým způsobem podílet na nákladech demolice této budovy stojícím na tomto pozemku?

Z mého pohledu si myslím, že ne, protože pozemek a budova bude mít jiného vlastníka, takže jestli se nepletu, tak náklady spojené s demolicí by měly jít čistě za vlastníkem budovy. Pokud vlastník budovy ale nebude disponovat dostatkem financí určené k demolici budovy, tak to bude muset uhradit pravděpodobně obec nebo stát? Nicméně to ale stále mohou vymáhat výhradně po vlastníku budovy, ano? Nebo to vymáhat nebudou? Děkuji za vaši odpověď a přeji hezký den.

 

ODPOVĚĎ:

Pokud bude vlastník stavby a pozemku jiná osoba, je za stav budovy odpovědný její majitel, nikoliv majitel pozemku. Majitel budovy je povinen počínat si tak, aby budova nikoho neohrožovala, pokud nebude konat, může být stavba skutečně zdemolována na základě nařízení stavebního úřadu a vlastník budovy bude povinen vše uhradit. Dokonce odpovídá i za škodu, která by případně někomu vznikla tím, že se o budovu nestará, např. pád tašek ze střechy, apod...

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.