Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlíme ve dvojdomku, soused si postavil asi před třemi lety (2017) krb a to na společnou stěnu. Od té doby, cítíme pronikání kouře do našeho pokoje i celého našeho domku. Mám dotaz, zda soused je oprávněn bez našeho souhlasu tuto stavbu umístit na společnou stěnu a vytápět si svůj domek na náš úkor?

Podala jsem na souseda žalobu k OS pro P9, soudkyně požaduje důkazy pronikání kouře, jak ji v tomto mám vyhovět? Nikdo u nás měření neprováděl a soused vždy začíná topit až večer. Děkuji Uršula.

 

ODPOVĚĎ:
Krb na společnou stěnu soused samozřejmě postavit bez Vašeho souhlasu nemůže a pokud se domáháte žalobou, aby soused zanechal svého jednání, můžete se domáhat i odstranění stavby. Pokud jde o důkaz o pronikání kouře, tak sama nevím, zda jsou znalci, kteří by toto byli schopni zjistit, ale doporučila bych zkusit se obrátit na hygienu či na hasiče, jestli by Vám nedoporučili nějakou společnost, která se zabývá měřením pachu a kouře a od nich si nechat zpracovat odborné vyjádření. Pravděpodobně by museli nainstalovat nějaká čidla.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.