Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Přítel je velice slušný, ale sourozenci zklamaný, většinový spoluvlastník 2/6 zděděného domu po matce. 1 bratr vlastní 1/6, sestra také 1/6. Každý bydlí na trvalé adrese na venkově jinde. Sestra 2019 bez jeho vědomí obývala dům podzim - jaro a chová se tam jako by jí to patřilo celé. Přes písemnou žádost, aby tam nejezdila, že ve vytápěné kuchyni se dohromady neshodnou, chce přijet.

Co může přítel v té situaci dělat? Může jí zakázat přístup do domu, případně do kuchyně, přes kterou se jde na WC? Voda je také v prostorné předsíni a na dvoře také suché WC, které ona bez problémů užívala. Přítel má také obavy v dnešní době stýkat se s někým ohledně koronaviru. Chtěl by být na venkově sám, pryč z paneláku z Prahy alespoň na 2 měsíce. Nebo má on právo nařídit střídavé užívání? Děkuji, Jiřina.

 

ODPOVĚĎ:
Ani jako většinový spoluvlastník nemůže přítel ostatním spoluvlastníkům znemožnit užívat nemovitost, jejíž jsou spoluvlastníci. Každý by měl ale nemovitost užívat s ohledem na velikost jeho spoluvlastnického podílu. Pokud se neshodnou, byla by nejlepší varianta žádat vypořádání spoluvlastnictví, a to buď dohodu nebo soudně s tím, že by nemovitost připadla jen jednomu s povinností ostatní vyplatit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.