Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jde o spoluvlastnictví rodinného domu, ve kterém jsou 2 různě velké byty (jeden v přízemí a druhý v 1. patře), ale RD není prohlášením vlastníka rozdělen na 2 bytové jednotky. Dům spoluvlastní 3 osoby – osoba A má id. ¼ a bydlí v jednom z bytů, osoba B má id. ¼ a bydlí v druhém z bytů a osoba C vlastní id. ½ a v domě nebydlí.

Osoba C uvažuje o darování své id. ½ osobě A, která by tak měla nově ¾. Vztahy nejsou ideální, osoba A chce přízemí domu rozšířit, přestavět a přízemní prostory vč. Sklepu a prostor, kde jsou měřidla energií, hlavní uzávěr vody apod. oddělit jako uzamykatelný, kam bude mít přístup právě jen osoba A. Chtěl bych Vás poprosit o radu:
1) Může osoba A oddělit takto podstatné části a zamezit přístup osobě B? Co když v bytě osoby B praskne voda a bude třeba neodkladně vypnout hlavní uzávěr? Popř. z čeho to prosím vyplývá?
2) Má na odpověď viz ot. 1) vliv to, zda osoba A vlastní id. ¼ (jako je tomu nyní) nebo fakt, až bude mít ¾ (jako tomu v budoucnu nejspíš bude)?
3) Jak vyřešit problém, že osoba A bude mít ¾ (a užívat jeden byt) a druhá osoba bude mít ¼ a užívat druhý byt, aby nevznikaly problémy? Dohodou o užívání? Vznikají v takovém případě nějaké kompenzační nároky osoby A vůči osobě B?
Předem Vám vřele děkuji za odpověď a přeji hodně zdraví.

 

ODPOVĚĎ:
Spoluvlastnictví nemovitosti s sebou přináší často velké problémy v domluvě mezi spoluvlastníky. Je třeba řídit se ust. § 1126 a násl. NOZ o správě společné věci. Majoritní spoluvlastník, kterým se osoba A po darování podílu stane, si může z titulu spoluvlastnictví prosadit prakticky téměř vše. Pokud jde o přestavbu nemovitosti a zabránění vstupu k měřičům, tak v tomto případě je třeba souhlasu 2/3 hlasů spoluvlastníků dle § 1129 NOZ. A pokud jde o kompenzaci ve vztahu k bydlení, tak je pravdou, že většinový spoluvlastník může po menšinovém požadovat část nájemného.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.