Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

01/2019 jsem se rozešla s přítelem. Společnou domácnost jsme neměli, každý bydlel sám. Po neustálém přemlouvání, nahánění, dopisování a osobního kontaktování, abych se k němu vrátila, se mi v březnu 2019 vloupal do provozovny. Věc řeší Policie. Hrozí mu obvinění z obecného ohrožení a stalkingu a přes to všechno mě neustále kontaktuje. 05/2019 mi poslal email, kde mě žádá o vrácení daru pro nevděk.

Dary jsou v hodnotě cca 100.000 Kč. Nikdy jsem se k němu hrubě nechovala, ani slovně. Je neústupný a vytrvalý ve svých jednáních. Chci se zeptat jestli s ním musím komunikovat, přes to, že jsem dala právničce plnou moc k úkonům s tím spojené, protože mi napsal, že s ní komunikovat nebude, jen se mnou? Může mě dát k soudu ohledně vrácení daru, i když mu paní doktorka napsala, že mu dary vrátím? Vztahuje se vrácení darů i na věci darované k vánocům nebo k narozeninám?
Děkuji moc za odpovědi. Sice mám právničku, ale radši si ověřuji informace i jinde. Romana.

 

ODPOVĚĎ:
Dobrý den,
Vašeho partnera odkažte, nechť v dané věci komunikuje pouze s Vaší advokátkou, neboť nemáte povinnost (a ani to ve Vaší situaci není vhodné) s bývalým partnerem komunikovat přímo. Navíc je vhodné mít veškerou komunikaci podloženou písemně, nejlépe v listinné formě, což paní advokátka zajistí lépe (a prokazatelně).
Jestliže dary nevrátíte v jím požadované lhůtě, pak opravdu může podat žalobu k soudu. Vrátíte-li je však před vynesením rozsudku ve Věci, pak bude řízení zastaveno či žalobce vezme žalobu zpět. A samozřejmě není podstatné, k jaké příležitosti byly dary darovány (zda šlo o Vánoce či narozeniny), podstatné je prokázání, že byly skutečně darovány.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.