Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem žena a žiju s partnerkou v domečku, který si koupila na hypotéku. Vše platíme napůl, a ona chce na mě půlku domu přepsat. Dá se to prosím zařídit, prepsát tak, abych neplatila daň z darování, která by byla pro mě dost vysoká? Např. prodat mi půlku domu za nějakou symbolickou cenu? Je pro nás nějaká výjimka, pokud bychom byli registrovaní partneři? Děkuji moc.  

ODPOVĚĎ:

Ano, možnost ve formě výjimky, abyste nemusela platit daň, zde je.
Pokud spolu s partnerkou žijete ve společné hospodařící domácnosti alespoň 1 rok, tak nebudete muset platit daň, protože příjem ve formě daru (půlky domku) bude u Vás osvobozen od daně z příjmů podle §10 odst. 3 písm. c) bod 1. zákona o daních z příjmů ("osobozen od daně z příjmů je dar od osoby, se kterou poplatník žil nejméně po dobu jednoho roku bezprostředně před získáním daru ve společně hospodařící domácnosti a z tohoto důvodu pečoval o domácnost nebo byl na tuto osobu odkázán výživou"). Vše platíte napůl, tedy pečujete o domácnost a pokud spolu žijete nejméně jeden rok, tak splňujete uvedené ustanovení pro osvobození od daně, není potřeba být v registrovaném partnerství.
Pokud spolu nežijete minimálně jeden rok ve společně hospodařící domácnosti, tak se nabízí možnost uzavřít registrované partnerství. Pro účely zákona o daních z příjmů se za manžela/manželku považuje také partner podle zákona o registrovaném partnerství. V takovém případě by dar v podobě 1/2 domu od Vaší partnerky byl u Vás osvobozen od daně z příjmů, protože se jedná o darování mezi manžely (§10 odst. 3 písmeno c) bod 1.).
V případě prodeje za symbolickou cenu byste musela zaplatit daň z nabytí nemovitých věcí z hodnoty 1/2 nemovitosti.
Navíc závěrem považuji za důležité uvést, že v rámci zákona o daních z příjmů má registrované partnerství stejné právní postavení jako manželství.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.