Počet stránek ve webu: 43.161

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

Poprosila bych o objasnění ve věci, kdy je možno dát nájemníku okamžitou výpověď nájemní smlouvy. Nájemník nezaplatil nájemné za dva měsíce a vyhýbá se komunikaci. Poslala jsem mu dva doporučené dopisy (s dodejkou), kde jsem jej upozornila, že jsem na dlužné nájemné a zálohy za služby použila kauci (která pokryla téměř dvě nájemné) a vyzvala jej k doplnění kauce na původní výši a uhrazení dluhu nejpozději do jednoho měsíce.

Nic dodnes nezaplatil a nyní neposlal ani třetí nájem (nájem se platí na měsíc dopředu, třetí byl splatný k 20. 09. 2022). Podle § 2291 (1) Poruší-li nájemce svou povinnost zvlášť závažným způsobem, má pronajímatel právo vypovědět nájem bez výpovědní doby a požadovat, aby mu nájemce bez zbytečného odkladu byt odevzdal, nejpozději však do jednoho měsíce od skončení nájmu.   Na různých realitních webech je široce zastáván názor, že nájemce, který nezaplatil nájemné za tři měsíce, hrubě poruší své povinnosti až v momentě, kdy se ocitne v prodlení s placením byť jen části nájemného i za měsíc čtvrtý.   Oproti tomu podle odpovědi na portálu bydlení se jeví, že mohu dát okamžitou výpověď ihned po nezaplacení třetího nájmu, to je nyní, https://www.portalobydleni.cz/ufaqs/jak-je-to-se-zadrznym-kdyz-najemnice-neplati/.   Chápu správně, že v mém případě mohu dát okamžitou výpověď (již dnes (17.10.2022), dopisem s dodejkou) s tím, že uvedu v čem spatřuji zvlášť závažné porušení povinností nájemce, a požádám jej, aby se vystěhoval a byt předal nejpozději do jednoho měsíce a přidám poučení, že se může proti výpovědi odvolat u soudu? Děkuji mockrát.  

 

ODPOVĚĎ:
Ano, Vaše pochopení ustanovení o ukončení nájmu z důvodu hrubého porušení je naprosto správné. I já zastávám názor, že stačí prodlení s třetí splátkou nájemného a není třeba čekat na splatnost čtvrté splátky. Ve výpovědi musíte uvést vše tak, jak sama zmiňujete, tedy popis situace, lhůtu k předání i informaci o možné obraně. Pošlete doporučeně s dodejkou, přičemž pokud si nájemce výpověď nevyzvedne, platí ust. § 573 NOZ "Domněnka doby dojití", kde je uvedeno, že "Má se za to, že došlá zásilka odeslaná s využitím provozovatele poštovních služeb došla třetí pracovní den po odeslání, byla-li však odeslána na adresu v jiném státu, pak patnáctý pracovní den po odeslání."

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.