Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme nájemkyně bytu ve vlastnictví soukromé osoby. Nemohu se s majitelkou shodnout na tom, které služby je povinen platit nájemce. Konkrétně jde o položku údržba zeleně, chodníku a vjezdu, položku revize, údržba a opravy plynového kotle, kterým je ohřívána voda a vytápěno, a položku revize, údržba a opravy pojezdů ve společných garážích pod domem.

Existuje nějaký oficiální výklad, co jsou drobné opravy v bytě? Kde najdu oporu v zákoně pro argumentaci při jednání s pronajímatelkou? Předem Vám velmi děkuji za rychlou odpověď. S přáním pěkného a úspěšného dne Jolana.

 

ODPOVĚĎ:
Níže uvádím odkaz na článek, který problematiku drobných oprav detailněji popisuje.
https://www.e15.cz/finexpert/bydlime/bezna-udrzba-a-drobne-opravy-co-vse-musi-hradit-najemce-v-pronajatem-byte-1377367
Běžnou údržbu a drobné opravy upravuje nařízení vlády č. 308/2015 Sb.
Do běžné údržby spadá udržování bytu a jeho zařízení a vybavení v čistotě, konkrétně čištění podlah, malování, oprava omítek, čištění zanesených vodovodních odpadů až ke svislým rozvodům. Spadají sem i pravidelné kontroly kotlů, kouřovodů, kamen na pevná paliva, plyn a elektřinu, kontrola funkčnosti hlásiče kouře, údržba sporáků, vodovodních baterií nebo odsavačů a další. Revizi a případné čištění plynového kotle, které se provádí alespoň jednou ročně, musí zajistit a uhradit také nájemce. Věcné vymezení drobných oprav obsahuje nařízení v § 4. Jde například o opravy podlah, podlahových krytin a prahů, opravy dveří a oken, výměny zámku (včetně elektronického), klik či žaluzií.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.