Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Mám dotaz ohledně kauce. Teď jsme se přestěhovali z pronájmu, každý měsíc se platily zálohy na služby 2.400 Kč - je v tom všechno kromě elektřiny a plynu, tam jsem platila přímo dodavateli. Majitelka bytu odmítá vrárit kauci, která je 23.000 Kč. Prý kauci vrátí až v květnu 2023 při obdržení vyúčtování za služby bytu.   Přijde mi to nespravedlivé kvůli inflaci.

A nyní je v bytě tam nový nájemník. Nevím jak bude vůbec topit, a já nechci doplácet za něj, protože my jsme se snažili šetřit.   Můj dotaz zní, jestli se dá s tím něco udělat. Jsem samoživitelka a 23.000 Kč pro mne jsou velké peníze. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud nemáte v nájemní smlouvě výslovně uvedeno, že kauce bude použita na nedoplatky, je pronajímatelka povinna Vám kauci vrátit neprodleně a nečekat na vyúčtování. Navíc ještě máte právo žádat i úroky z kauce od doby, kdy byla složena. Pokud tedy kauce nebude vrácena, doporučuji zaslat předžalobní výzvu a následně případně podat na pronajímatelku civilní žalobu o zaplacení dlužné částky.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.