Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Pozemek, na kterém je od roku 1982 zahrádkářská kolonie, vlastnily dvě sestry. Vlastníkem se staly v rámci restitucí neznámo kdy. Vzhledem k tomu, že spolu nekomunikovaly a nebyly schopné se domluvit, jsme doposud žádné nájemné neplatili, protože ho po nás ani nikdo nepožadoval. V současné době je již vlastníkem pouze jedna z nich, stala se vlastníkem od září 2021 (viz zápis v LV-Dohoda o zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví ze dne 6.9.2021).

Jak dlouho zpětně může v současné době tato jediná majitelka po nás vyžadovat nájemné?   Je v pořádku, vzhledem k tomu že se jedná o zahrádkářskou kolonii, tzn. že normálně sklízíme výnosy a plody vypěstované nájemci, že s námi chce uzavřít nájemní smlouvu v souladu s § 2201 občanského zákoníku a nikoliv smlouvu pachtovní v souladu se stejným zákonem? Děkuji, s pozdravem.

 

ODPOVĚĎ:
V případě pachtovní smlouvy je braní plodů a užitků účelem samotné smlouvy, přičemž pachtýř má z plodů výnos – typicky lán pole, sad, vinohrad. Nejde tedy jen o pouhé užívání plodů pro svou potřebu. Nájemní smlouva je tedy v tomto případě na místě. Nájemné lze vymáhat z titulu bezdůvodného obohacení až tři roky zpětně. Za dobu, kdy nová výlučná vlastnice pozemku vlastnila polovinu pozemku může vymáhat zpětně nájemné pouze v poloviční výši. Druhou polovinu je pak oprávněna vymáhat bývalá podílová vlastnice.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.