Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Bydlíme v pronájmu v bytovém domě (pětipatrová kostka). Soused nad námi několikrát za den kouří marihuanu a ta nám jde do obýváku, dětského pokoje, kuchyně a poté také do balkonu, kde se kouř nahromadí a déle drží. Balkon je z větší části uzavřený, zasklený. Mnohokrát je marihuna cítit i v domě na schodišti.

Souseda neznámé, jen se pozdravíme, jen jednou jsem na balkoně nahlas pronesla, že máme stále zahulený byt a můj muž šel za ním nahoru, ale on mu neotevřel. V domě je sice nějaký člověk co se stará (správce domu), ale je to pan v letech. Nechci dělat zle, jen, aby to přestalo..., ale ona asi jiná cesta nebude. Pán řídí auto, domnívám se, že pokud takto kouří za volant by vůbec neměl jít...?   Mám vůbec nějakou šanci, abychom tu mohli svobodně dýchat...? Stále zavírám okna jak to ucítím, ať to nedýchají děti...je to už úmorný. Sěkuji za odpověď. Eleonora.

 

ODPOVĚĎ:
Kouření je rozhodně obtěžující a pokud je časté, pak se nepochybně jedná o sousedský spor, který byste mohla řešit i soudně. Nicméně doporučila bych, abyste případně zpočátku předešli soudnímu sporu, souseda písemně upozornit, že vás kouření obtěžuje, a aby své jednání krotil. Možná si to ani neuvědomuje, jak moc je to cítit a jak to sousedům vadí. A pokud by nebyla adekvátní reakce, museli byste se obrátit na soud s občanskoprávní žalobou, aby uložil sousedovi zdržet se takového jednání. Pokud by pokračoval, lze se domáhat, aby byl motivován ke zdržení se jednání ukládáním pokut ze strany soudu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.