Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Bydlím v nájmu od 4.7.2020 s nájemní smlouvou na dobu určitou na 1 rok s možností každoročního prodloužení. 2021 jsem nedostal vyúčtování za rok 2020 - bylo mi řečeno, že je vše v pořádku, žádný přeplatek. 2022 jsem trval na vyúčtování za rok 2021. Až z tohoto vyúčtování jsem zjistil, že mi pronajímatel počítal od 4.7.2020 do služeb fond oprav a ostatní služby, které přímo nevyužívám - správa a pojištění domu, odměny SVJ.

Požádal jsem o vrácení přeplatku. Dostal jsem ho pouze za rok 2021. Přeplatek za rok 2020 mi nechce vrátit. Dotaz se týká toho, jak mám postupovat v rámci zákona, aby mi tento přeplatek pronajímatel vrátil a také to, zda má ze zákona povinnost vyúčtování dělat nebo zda je to na domluvě.   Jde o toto: částka je nízká 4.800 Kč. Lze to řešit s právníkem? Budu platit něco navíc, když dojde k žalobě a soud vyhraji? Můžu žádat i o pokutu 50 Kč za den za to, že mi loni (2021) nepředložil vyúčtování? Musím o vyúčtování za rok 2020 vůbec ještě žádat? Mám si částku sám odečíst z další platby nájmu bez souhlasu pronajímatele a nechat soud na pronajímateli, když vím, že jsem v právu? Předem děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
S ohledem na tříletou promlčecí lhůtu je stále důvodné, abyste žádal zpět přeplatek za rok 2020. V případě podání žaloby hradíte soudní poplatek 5% z žalované částky, kdy strana neúspěšná ve sporu je pak povinna všechny náklady spojené s uplatněním pohledávky uhradit. Za nepředložení vyúčtování můžete žádat i pokutu 50 Kč za den. Pokud jste již vyúčtování žádal a nebylo Vám vyhověno, už o něj ani nežádejte, stačí když prokážete, že jste o něj žádal. Částku si radši sám neodečítejte, aby Vás nájemce nechtěl vystěhovat z důvodu neplacení. Spíše se s ním pokuste domluvit, zda byste věc nevyřešili vzájemným zápočtem, tedy že si nájem snížíte, ale pouze po vzájemné dohodě. Jinak tyto spory nebývají nijak složité, myslím, že i sám byste zvládl žalobu napsat, protože skutečně u takové částky se ani nevyplatí navštěvovat advokáta. Sepis žaloby by stál víc, než celá pohledávka. Stačí soudu písemně vysvětlit situaci, doložit příslušné listiny a věc by mohla být projednána.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.